Jokainen meistä on varmaan jo lopen kyllästynyt
suvivirsikeskusteluun. Mutta ei hätää, kevätjuhlan jälkeen virren numero
vaihtuu. Alkaa kouhkaaminen siitä, sopiiko enkelitaivaan koulun tai päiväkodin joulujuhlaan
vaiko ei. Ja taas joutuu opetusministeri
kokoamaan asiantuntijaryhmän koolle, juomaan kuppikaupalla kahvia ja ottamaan
asiaan kantaa.
Mistä meidän pitäisi keskustella? Eikö siitä, että miten eri
vähemmistöryhmien tarpeet, kulttuuri ja tavat voitaisiin huomioida
ilman että suomalaiset perinteet, arvot ja kulttuuri katoaisivat, eikä
kilpailla siitä, minkä ryhmän mielipide juhlaohjelmasta voittaa? Mutta mikäli
vähemmistö jouluun mennessä pääsee niskan päälle, olen mukana pitämässä meteliä
erilaisuuden ja vähemmistöryhmien puolesta.
Aion vaatia, että ravintoloiden ruokalistoilta
poistetaan ne vaihtoehdot, jotka eivät sovi keliaakikoille. Heille ja
heidän läheisilleen nimittäin aiheutuu kovasti mielipahaa siitä, kun joutuu
katsomaan mitä kaikkea enemmistö tilaa ja syö. Listoille voisi jäädä
leivittämätöin ja vehnäjauhossa kuivattamatoin kokoliha, aidot ranskanperunat, riisi ja salaatti ilman
krutonkeja. Muut vaihtoehdot on peitettävä ja niiden valmistus
lopetettava. Ja samalla vaadin, että juhlissa tarjotaan
vain gluteenitonta syötävää.
Ensimmäisenä aion kysyä ryhmääni tuota kuvassa näkyvää miestä, italialaista opettajaa. Hän pitää Limassolissa kuvataidekoulua erityisryhmille ja valmistaa samoissa
tiloissa pitsoja. Theotokos workshop on tiettävästi Limassolissa ainut paikka,
jossa valmistetaan gluteenitonta pitsaa. Kysyin liikkeessä käydessämme, että onko
gluteenittomille pitsoille paljonkin tilausta. "No, but we are democratic." Seuraava
kysymykseni oli, että saanko valokuvata täällä. "Why?" -Olen
bloggaaja, vastaan. "You can be free here, you can do what you want."
Seuraa iso kädenheilautus höyryävien pitsauunien luota huoneiston perällä
olevaan askartelutilaan asti. Kiva äijä, vai mitä?
No, en tosiaankaan aio perustaa mitään kansanliikettä tai
yhdistystä, vitsi se vain oli. Toki olen hieman provosoitunut tuosta
virsikeskustelusta, ammatillisistakin syistä. Oli miten oli, minulle riittää
Kyproksen Ikea -perheen jäsenyys; Tuon tuostakin tulee kännykkään
kreikankielisiä ilmoituksia, joista en mitään ymmärrä.
Parempi vain mennä leppoisasti etiäppäin ja virrestä viis
veisata.
Pitsa oli muuten oikein hyvää, sekä tavallinen, että gluteeniton. Suosittelen paikkaa. -Ellet sitten satu pelkäämään sekarotuisia kolmijalkaisia koiria.



2 kommenttia:
Mä voin yhtyä siihen, että peitetään kaikki EI gluteeniton. Voishan sitä yrittää niin, että kaikki söis vaikka gluteenittomasti. Oppis muutkin ymmärtämään, että ainahan se ei ole helppoa. Uskon, että ulkomailla on sata kertaa vaikeampaa kuin Suomessa.
Maiju, on tosiaankin haastavampaa! On kiinnostavaa, että gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut maailmalla eräänlainen muotidieetti (paremman makuisia ja monipuolisempia gluteenittomia tuotteita odotellessa...) ja sen väitetään auttavan esim. autistisia ihmisiä. En itse ole mitenkään fanaattinen ruokavalion suhteen, mutta jos ihmisellä on vaikka vehnäallergia tai keliakia, vehnän syönti on melkein sama kuin pistäisi tahallaan kärpässientä poskeen. Mutta mitä tulee noihin ruokalistoihin, niin jätettäiskö kuitenkin ainakin jälkiruokalista ennalleen? ;) Cappuccino ja porkkanakakkupala. Ah.
Lähetä kommentti